الجمعة، 12 سبتمبر 2014

procedure of Haemoglobin analysis



Haemoglobin analysis

تحليل الهيموجلوبين يكشف عن مرض الانيمياء والتى اعراضها دوخة وصداع وضغط منخفط وتساقط الشعر فى بعض الاحيان
This test detects the anemia disease which have symptoms as dizziness , headache , hypotension and hair falling .

This disease followed by nutrition instructions as: هذا المرض يجب ان يراعى فيه التغذية الجيدة وخصوصا فيتامين سى لانه بيساعد على امتصاص الحديد اكثر
-Eating meats without fats , vegetables , apple etc .
-Partaking of vitamin c sources (natural preferred) after meal directly which helps in more absorption of iron in food that taken .
-Can partaking of coffee & tea but after meal by 2 hrs.

Procedure :
 
عينة الدم اما دم عادى او موضوع عليها مانع تجلط
>Blood sample : fresh blood , EDTA blood or heparinized blood .
>Reagent : must be prepared according to kits of the chemicals used , and must stored in dark containers (this reagents breaks down by light) . والكاشف الكيميائى هنا ممكن ان يكون محتاج تحضير قبل الاستخدام لذا يجب مراعاة النشرة المرفقة مع اى كيماويات مستخدمة

1. Put 2.5 ml of pre prepared working reagent in a test tube then put 10 ? blood .
2. Leave it for 5 minutes the read at wave length 546 . نقيس عند 546

Calculation :

Reading x 36.77  =
……gm.  X 6.9 = ……% .

Normal :
 
Adult male            14 16      gm
Adult female         12 14      gm
New born             18 21.5    gm
6 months             12.8 16    gm
1 year                  10 14       gm
8 year                  11.5 14.8 gm
14 year                11.6 15    gm

Abnormal :
-Less than normal values indicates the presence of anemia disease .
-The blood mesentration in females may cause decrease in hemoglobin levels . ممكن فى حالات الدورة الشهرية تقل نسبة الهيموجلوبين
-More than normal levels occurs in smoker men or in case of cancer in spleen (in this case must withdraw blood to decrease hemoglobin to normal levels) . لو اكثر من الطبيعى ممكن يحدث مع الاشخاص المدخنين او فى حالة سرطان الطحال

Note :
in case of very low level of hemoglobin ( < 45%) indicates the bean anemia (breaking down of RBCs usually by genetic cause) which affected by eating bean or any grains have the same species . لو الحالة اقل من الطبيعى بكثير هذا مؤشر لانيمياء الفول

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...